IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще въведе нови закони, за да отключи фондовете на ЕС

Властите ще прибегнат до ускорена процедура, за да решат спора с европейските власти

16:55 | 17.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Правителството на Унгария ще внесе нови законопроекти в парламента следващата седмица, за да сложи край на неразбирателството си с Европейската комисия (ЕК) и да отключи достъпа до фондовете на Европейския съюз (ЕС). Това обяви днес началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

ЕК ще препоръча спиране на милиарди евро, предназначени за Унгария, поради опасения от корупция, обявиха двама представители на европейските власти пред Ройтерс тази сряда. Това би било първото подобно действие срещу Орбан.

В четвъртък голямо мнозинство от евродепутати гласува да осъди вредите върху демокрацията, нанесени при ветерана Орбан, който е на власт от 2010 г.. Вотът засилва натиска върху блока да намали финансирането на бившата комунистическа страна.

Надявайки се да сложи край на безизходицата, която оказа натиск върху местния валутен пазар и този на облигации, Будапеща заяви, че ще създаде антикорупционен орган и работна група с неправителствени представители, които да наблюдават изразходването на средствата от ЕС.

„Правителството или прие исканията на Европейската комисия, или в областите, в които не успяхме да приемем, постигнахме компромис, който е задоволителен и за двете страни“, коментира Гергели Гуляш по време на брифинг.

„На днешната среща правителството обсъди тези ангажименти и ги одобри“, посочва той, допълвайки, че кабинетът на Орбан ще поиска от парламента да приеме съответните закони чрез ускорен процес.

Новите закони трябва да влязат в сила през ноември, което според Гуляш може да отбележи края на наказателните действия срещу Унгария, докато достъпът до милиарди евро виси на косъм.

„Вместо като взаимно недоверие, конструктивната поредица от преговори с Европейската комисия през последните два месеца може да се разглежда като стъпка към взаимно доверие“, коментира той, допълвайки, че Унгария очаква решението на ЕС със „съвършено спокойствие“.

Унгария има най-голям дял на нарушения в целия блок в изразходването на средства от ЕС за периода 2015-2019 г., сочи агенцията на ЕС за борба с измамите. Брюксел отдавна призовава за прозрачност, конкуренция и отчетност в унгарските обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още